Een nieuw wetenschappelijk onderzoek hebben in een nieuw rapport onderzocht hoe goed het is om je kinderen Disney animatiefilms te laten zien. De resultaten hiervan waren erg goed vermits deze films mee helpen bij de ontwikkeling van kinderen. Onderzoekers zeggen dat animatiefilms de communicatie tussen ouders en kinderen ten goede kunnen komen.

Misschien heb je je wel eens tijdens de corona periode afgevraagd of je kind niet te veel schermtijd gekregen heeft. De streamingdienst Disney+ die net voor de corona gelanceerd werd was een ideale oplossing om zelf binnen te blijven, maar alsook om mensen met kinderen de kinderen bezig te kunnen houden. Een grote bibliotheek als Disney+ waar enorm veel inhoud opstaat en waar je ook genoeg vind voor kinderen zoals alle Pixar en Disney animatiefilms zorgde om ze goed bezig te houden.

Misschien dacht je wel van ‘gho, nu kijken ze voor de zoveelste keer naar Frozen of Moana’, maar is dit nu wel zo erg? Uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek blijft alleszins van niet. Het blijkt dat animatiefilms zowel voor ouders als begeleiders waardevolle hulpmiddelen kunnen zijn om de communicatie met kinderen over lastige problemen te verbeteren.

Zo combineren Disney-films entertainment met levenslessen over liefde, vriendschap, goed tegen kwaad, dood en verlies, en het belang van familie. Door samen over deze belangrijke zaken te praten, kan de cognitieve en gedragsontwikkeling van een kind worden versterkt, blijkt uit een onderzoek van de University of Houston Graduate College of Social Work, gepubliceerd in het Child and Adolescent Social Work Journal.

 

Onderzoekers analyseerden 155 geanimeerde Disney en Pixar films die tussen 1937 en 2020 zijn uitgebracht en ontdekten dat de meerderheid niet gericht was op het hele gezin . 63% van de films noemde de biologische ouders van het hoofdpersonage niet in het verhaal, waardoor sommige kinderen zich misschien afvroegen waarom hun ouders er niet zijn om te helpen. Volgens het onderzoek zijn ouders de afgelopen tien jaar opvallend zichtbaarder geworden in Disney-films. Bijna driekwart (73%) van de films deelde de boodschap over van jezelf en anderen te houden, en 27% richtte zich op moraliteit en sociale waarden.

“Op basis van voorbeelden die uit deze films zijn gegenereerd, kunnen ouders mogelijke vragen horen die kinderen kunnen stellen als ze zich zorgen maken over een situatie waarmee kinderpersonages worden geconfronteerd”, zegt Monit Cheung, Mary R. Lewis Endowed Professor in Children and Youth en de hoofdauteur van het onderzoek. “Disneyfilms kunnen kinderen ook leren over oneerlijke situaties in de samenleving en de acceptatie van raciale, etnische, religieuze, culturele en andere verschillen.”

“Als we nadenken over de implicaties van sociaal werk, gaat Disney niet echt diepgaand in op een overlijden van een familielid, zoals een ouder of een broer of zus. Dat laat ruimte voor ouders om dit met hun kind te bespreken”, zegt Leung, die de scène tussen Scar en Mufasa in “The Lion King” als voorbeeld gebruikte om de betekenissen van conflict, dood en verdriet te bespreken. “We kunnen deze karakters ook als gespreksstarters in de therapiesessie gebruiken om kinderen deze concepten te laten begrijpen. Het is ook een manier voor de kinderen om contact te maken en een verstandhouding op te bouwen met de maatschappelijk werker.”

De onderzoekers wijzen erop hoe Disney-films tegenwoordig families illustreren als meer divers, wat mogelijk kan leiden tot een beter begrip en respect voor culturele verschillen. Het concept van liefde in Disney-films is ook geëvolueerd.

“Vroege Disney-films waren gericht op liefde binnen romantische relaties, maar recente films zoals ‘Frozen’ focussen op de kracht van liefde tussen families en broers en zussen,” legt Huang uit. “Het is een belangrijke verandering in hoe liefde heel divers kan zijn en hoe mensen liefde toepassen op hun sociale relaties, niet alleen familie of ouders of broers en zussen, maar ook op hun relaties met vrienden en mensen in hun leven. Disney-films kunnen worden gebruikt als materiaal om ouder-kindgesprekken te openen om de geest van kinderen te voeden en hun horizon van het leven te verbreden.”

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt inhoud van deze website niet kopiëren.
Je kunt de link van deze pagina kopiëren en delen met je vrienden of delen via social media.