Disney heeft afgelopen jaren hard bezig geweest om van zijn beste animatiefilms een live action versie van te maken. De live actions doelt daarmee op een ouder publiek, waardoor het voornamelijk volwassenen en jong volwassenen blijft aantrekken. Uiteraard zijn de live actions zo gemaakt dat kinderen prima kunnen meekijken. De live actions zijn verfilmingen van de originele animatiefilms. Let op, er zijn wel uitzonderingen: Bij sommige live action films worden wel de personages uit de films gebruikt, maar wordt er een ander verhaal vertelt dan bij de animatiefilms. Andere live action films zijn dan weer letterlijk nagespeeld volgens de animatiefilms.

1. Alice in Wonderland (Uitgebracht in 2010)
Ondanks Disney in het verleden al eens enkele live actions probeerde zoals Rudyard Kiplings The Jungle Book uit 1994, 101 dalmatians uit 1996 en 102 dalmatians uit 2002, begint de echte productie rond live action films van animatiefilms in 2010 met deze film van Alice in Wonderland.
Alice Kingsleigh (Mia Wasikowska) was een jong meisje toen ze voor het eerst het magische Onderland bezocht. Ze is nu een tiener zonder herinnering aan de plek – behalve in haar dromen. Haar leven neemt een onverwachte wending als ze op een tuinfeest voor haar verloofde en zichzelf een bepaald wit konijn ziet en achter hem aan in een hol tuimelt. Herenigd met haar vrienden, de Mad Hatter (Johnny Depp), de Cheshire Cat en anderen, ontdekt Alice dat het haar lot is om een ​​einde te maken aan het schrikbewind van de Red Queen (Helena Bonham Carter).

2. Maleficent (Uitgebracht in 2014)
Losjes gebaseerd op de animatiefilm van Doornroosje, kan Angelina Jolie’s als de boosachtige fee Maleficent worden geteld als één van Disney’s eerste live action remakes. Het verhaal achter het verhaal kwam uit in een tijd dat veel boze koninginnen hun eigen speelfilms kregen. (Herinner je je Charlize Theron in Snow White and the Huntsman en zijn vervolg The Huntsman: Winter’s War?) Tergelijk was er ook een sterretje in de maak voor Elle Fanning als prinses Aurora (ook bekend als Doornroosje). De film lanceerde zelfs een Maleficent-make-up-samenwerking met M.A.C.

3. Cinderella (Uitgebracht in 2015)
Ondanks deze live action film niet bij de populairste of meest bekeken hoort, kunnen we toch wel zeggen dat deze remake één van de best gecaste personen had. Alle acteurs die de rollen van de personages uit Cinderella moesten vervullen leken perfect gekozen.

4. Jungle Book (Uitgebracht in 2016)
Het originele Jungle Book is een genot en bevat enkele van de beste muziek in de Disney catalogus, dus regisseur Jon Favreau’s 2016 live-action remake had veel waar te maken. Nieuwkomer Neel Sethi nam meesterlijk de rol van de jongen op zich die probeerde in leven te blijven met een wraakzuchtige Shere Khan die op hem jaagde. Doordat deze film het best scoorde van de al uitgebrachte live action films, begon concurrent Netflix ook aan een remake van The Jungle Book onder de naam Mowgli: Legend of the jungle. Laat je dus niet foppen als je de correcte live action van Disney wilt bekijken.

5. Alice Through the Looking Glass (Uitgebracht in 2016)
In 2010 ging Alice naar Wonderland en begon Disney’s recente reeks live action heroplevingen van de klassieke films van de studio. Gebaseerd op de fantasy-romans van Lewis Carroll en geïnspireerd door de geanimeerde Alice in Wonderland uit 1951, speelde de door Tim Burton geregisseerde film Mia Wasikowska als Alice naast een met sterren bezaaide cast van Wonderland-personages (Johnny Depp als de Mad Matter, Helena Bonham Carter als de Red Queen , Anne Hathaway als de Witte Koningin, en de stemmen van Alan Rickman, Michael Sheen en meer). De live action versie van Alice in Wonderland was een kaskraker en verdiende wereldwijd meer dan 1 miljard dollar dus kon een vervolg niet uitblijven. Alice Through the Looking Glass  kwam op 27 mei 2016 in de bioscoop.

6. Pete’s Dragon (Uitgebracht in 2016)
De live-action/tekenfilm-hybride uit 1977 over een weesjongen genaamd Pete en zijn beste vriend (een af ​​en toe zichtbare draak genaamd Elliot) kreeg nieuw leven in een aanpassing op groot scherm die op 12 augustus 2016 in de bioscoop te zien was. Geregisseerd door David Lowery (Ain’t Them Bodies Saints), Pete’s Dragon herontdekt het verhaal voor de moderne tijd

7. Beauty and the Beast (Uitgebracht in 2017)
Bij Beauty and the Beast was de gedachte dat het één van de laatste Disney Live action remakes zou worden. De films werden wel goed bekeken, vooral sinds Jungle Book uitkwam, maar het kende toch niet zo de successen als de animatiefilms hebben. Maar toen kwam deze live action uit met een geweldig sterke cast. Emma Watson als Belle, met ondersteuning van acteurs als Stanley Tucci, Emma Thompson, Audra McDonald, Dan Stevens, Josh Gad en Ewan McGregor. Deze film kende zo’n succes en word nog steeds gezien als één van de best uitgebrachte live actions. Disney kreeg de smaak te pakken en na deze film begon de molen plots sneller aan het draaien voor een heleboel nieuwe aankomende live action films. Fans hopen overigens nog steeds dat er ooit een soort van spin-off komt van deze film als het leven voor Belle in het kasteel bijvoorbeeld.

8. Christopher Robin (Uitgebracht in 2018)
Eerlijk.. Er zullen best wel wat mensen zijn die bij deze film schrikken dat dit mee in de live action films staat. Deze film kreeg voornamelijk aandacht van die-hard Disney en Winnie de Pooh fans, maar de film werd na release al snel weer vergeten, vooral omdat er na deze film al snel andere live actions volgde. Het is echt jammer, want Ewan McGregor is vertederend in de volwassen titelrol en de dierenvriendjes van de Hundred Acre Woods zijn zo warm als je zou hopen.

9. Mary Poppins Return (Uitgebracht in 2018)
Precies op tijd voor Kerstmis 2018 stapt Emily Blunt in het cape- en hoedensemble van Julie Andrews en brengt de magische nanny opnieuw tot leven. In alle opzichten heeft de lieveling van Devil Wears Prada geweldig werk verricht (ze is genomineerd voor een Golden Globe) en iedereen die opgroeide met liefde voor de vrolijk psychedelische muzieknummers zal Hamilton-ster Lin-Manuel Miranda zeker waarderen als lamplighter Jack. Als je nog steeds niet verkocht bent toen je het op 19 december zag aankomen, weet dan dat Meryl Streep, Dick Van Dyke, Julie Walters en Angela Lansbury ook allemaal in de film zitten om je magische quota voor de feestdagen echt te vullen.

10. Dumbo (Uitgebracht in 2019)
Ik ga gewoon door en zeg dat Dumbo het meest verontrustende verhaal in Disney’s selectie is (ja, zelfs meer dan Bambi). Kiezen om het verhaal uit 1941 van een jonge olifant die gescheiden was van zijn moeder, gepest in het circusleven, opnieuw te doen en worstelen om de grootte van zijn oren (die hem helpen vliegen) over te nemen. Ondanks deze live action dezelfde soort verhaallijn heeft, is het toch totaal anders zoals de animatiefilm. Ondanks de kern van het verhaal precies hetzelfde is, wordt het verhaal helemaal anders gebracht. Haal de zakdoekjes maar al boven voor op een live-action Dumbo, geregisseerd door Tim Burton en met in de hoofdrollen Colin Farrell, Michael Keaton en Danny DeVito.

11. Aladdin (Uitgebracht in 2019)
Er bestond veel ophef voor deze film uitkwam over de casting. Jafar zag er te braaf uit, Will Smith die genie speelde zou niet blauw zien zoals in de film, en zo waren er al heel veel vooroordelen. Desondanks bewees deze cast het tegendeel en maakte ze één van de sterkste live actions met uiteindelijk goede kritieken. De vooroordelen van veel mensen klopte gewoon niet en de film was hierdoor ook verassend goed, ook goed van de originele animatiefilm nagedaan. Ook verschillende nummers uit de film Aladdin bevinden zich in deze live action.

12. The Lion King (Uitgebracht in 2019)
De all-star remake van The Lion King is misschien wel het belangrijkste dat het huis van de muis heeft gedaan sinds … nou ja, de tijd dat ze de originele Lion King uitbrachten in 1994. Deze live-action versie cast niemand minder dan Queen Beyoncé zichzelf als Nala. Ze speelt naast Donald Glover als Simba, Billy Eichner en Seth Rogen als Timon en Pumbaa, en James Earl Jones in zijn oorspronkelijke rol als Mufasa. Naar deze film werd nog harder uitgekeken dan de periode toen Beauty and the Beast in live action versie uitkwam. Het resultaat was dan ook dat deze film volle bioscoopzalen trok.

13. Maleficent: Mistress of  Evil (Uitgebracht in 2019)
Onze favoriete slechte fee uit Disney’s animatieklassieker Doornroosje uit 1959 kreeg in 2014 een eigen film met Maleficent. Met Angelina Jolie in de titelrol duikt de film in het oorsprongsverhaal van de iconische schurk en haar relatie met prinses Aurora (Elle Fanning). Maleficent ontving meer dan 758 miljoen dollar aan de wereldwijde kassa en Jolie en Fanning keerden terug voor een vervolgfilm in 2019 met als titel: Maleficent: Mistress of Evil.

14. Lady and the Tramp (Uitgebracht in 2019)
Op 12 november 2019 ging de streamingdienst van Disney, namelijk Disney+ van start. Om dat te vieren werd er speciaal voor Disney+ een live action gemaakt rond Lady en de Vagebond. Het is een zo goed als identieke remake van de animatiefilm. Deze film werd hierdoor ook een Disney+ original wat betekend als je deze live action film wilt zien, deze enkel via Disney+ kunt bekijken.

15. Mulan (2020)
Terwijl Mulan hoge verwachtingen had, heeft deze film best wel wat pech gehad. Door het Coronavirus en de pandemie die daarrond viel, moest deze film meerdere keren uitgesteld worden voor een release in de bioscopen, omdat er wereldwijd lockdowns plaats vonden, waardoor bioscoopzalen ook voor lange tijd gesloten werden. Omdat erna nog steeds maatregelen werden getroffen in afwachting van een vaccin om wereldwijd toe te dienen besloot Disney deze in september 2020 aan te bieden op Disney+ voor 21,99 euro om zo uit hun kosten voor de film te geraken. In december zou deze film dan gratis worden voor iedereen op Disney+. Waarschijnlijk volgt er later ook nog een DVD en Blu-ray release.16. Cruella (2021)

Disneys ‘Cruella’, een nieuwe film over de opstandige jeugd van een van de beruchtste – en berucht modieuste – boeven, de legendarische Cruella de Vil. ‘Cruella’, dat zich afspeelt in het Londen van de jaren 70 van de 20e eeuw tijdens de punkrockrevolutie, volgt jonge oplichtster Estella, een slim en creatief meisje dat beroemd wil worden met haar ontwerpen. Ze raakt bevriend met een stel jonge dieven die van haar voorliefde voor kattenkwaad houden en samen kunnen ze een leven opbouwen op de straten van Londen. Op een dag trekt Estella’s modebewustzijn het oog van de barones Von Hellman, een modelegende die verschrikkelijk chic en haute is, gespeeld door tweevoudig Oscar®-winnares Emma Thompson (‘Howards End’, ‘Sense & Sensibility’). Maar hun relatie leidt tot een reeks gebeurtenissen en onthullingen die ertoe leiden dat Estalla haar gemene kant koestert en de hese, modieuze en op wraak beluste Cruella wordt. Disneys ‘Cruella’ is geregisseerd door Craig Gillespie (‘I Tonya’) naar een script van Dana Fox en Tony McNamara, een verhaal van Aline Brosh McKenna en Kelly Marcel & Steve Zissis. Het is geproduceerd door Andrew Gunn (‘Freaky Friday’), Marc Platt (‘Mary Poppins Returns’) en Kristin Burr (‘Christopher Robin’), met Emma Stone, Michelle Wright, Jared LeBoff en Glenn Close als uitvoerend producenten. Tweevoudig Oscar®-winnende kostuumontwerper Jenny Beavan (‘Mad Max: Fury Road’, ‘A Room with a View’) heeft de duizelingwekkende kostuums ontworpen, die hun eigen leven leiden.

Je kunt inhoud van deze website niet kopiëren.
Je kunt de link van deze pagina kopiëren en delen met je vrienden of delen via social media.