Disney had ooit bijna plannen om een succesvolle film te maken gebaseerd op een boekenreeks van zichzelf. We weten allemaal dat veel Disney animatiefilms zoals bijvoorbeeld De Kleine Zeemeermin, Belle en het Beest en Pinokkio afkomstig is uit verhalenboeken van zeer vroeger. Wat jaren terug had Disney zelf een succesvolle boekenreeks die het niet niet gehaald heeft om omgezet te worden in wat misschien wel een epische Disney film kon worden.


Epische Disney film kunnen worden

De Disney animatiefilms hebben wel wat grote namen die het handelsmerk van Disney wisten te maken. Denk zo aan Sneeuwwitje, Belle en het Beest, De Leeuwenkoning, Frozen, Rapunzel, …
Nochtans stond Disney enkele jaren geleden best op het punt om een film te maken die wel eens één van de beste Disney films had kunnen worden. Deze zou afkomstig zijn uit een boekenreeks van Disney, ook wel bekend als ‘The Kingdom Keepers’ die tussen 2005 en 2014 werden uitgebracht en meer als 11 boeken wist te tellen.

De film zou hierdoor vooral gebaseerd worden op de boekenreeks en zou geschreven worden door Ridley Pearson. Er zouden allerlei iconische Disney schurken meedoen in deze film zoals Maleficent, Cruella Devil, Kapitein Haak en zelfs de machtige demon die we uit de Fantasia film kennen.

De boekenreeks ‘The Kingdom Keepers’ was een groot succes, voornamelijk bij de Disney fans. Het wist zowel jong als oud te bekoren waardoor het ook meer als 11 titels wist uit te brengen.

In het eerste deel van de boekenreeks, met de titel ‘Disney After Dark’, maakten lezers kennis met vijf jonge tieners die als holografische gastheren (digitale themaparkgidsen) in Walt Disney World werkten. Door middel van een verborgen technologie die is ingebed (maar zelden wordt gebruikt) voor hun werk, kunnen Finn, Willa, Charlene, Maybeck en Philby allemaal midden in de nacht naar de parken reizen terwijl ze slapen. Deze uittredingen zijn allemaal leuk en aardig totdat ze zich realiseren dat er iets vreselijk mis is. Maleficent (van Doornroosje) is in de buurt, draait in wezen alles kwaadaardig en probeert het park en de wereld over te nemen.


Disney Schurken staan centraal

Disney After Dark is nog maar slechts de samenvatting van het eerste boek. De zeven andere titels brengen ook nog een hele reeks personages en gebeurtenissen met zich mee die Kingdom Keepers gemakkelijk tot één van de meest onderschatte Disney-projecten van het afgelopen decennium maken. Niet alleen worden plaatsen als Disneyland Parijs, Animal Kingdom, Magic Kingdom en Epcot gebruikt als slagvelden tussen de tieners en de Overtakers (dit is de naam voor de grote groep Disney schurken), maar schrijver Ridley Pearson is bijna als de James Gunn van Disney: hij implementeert zowel bekende personages als obscure personages om dit negenjarige verhaal vorm te geven.

Disney historici zullen bijvoorbeeld verrast en geamuseerd zijn door kwaadaardige persoonlijkheden zoals Jafar, Ursula en Shan Yu (van Mulan) die opduiken. Met gevaarlijke wendingen om elke hoek voor onze jonge avonturiers (die de wereld proberen te redden met behulp van Walt Disney’s kunstgereedschappen), werd Kingdom Keepers verrassend genoeg nooit overwogen voor een film, wat echt jammer is. Maar er was een tijd dat de populaire franchise toch bijna een verfilming zou krijgen, en dit was rond de periode wanneer Disney+ in 2019 als streamingplatform het licht zag.

Het idee werd echter al snel afgeschoten door Disney. In de plek werd er meer gewerkt aan inhoud zoals The Mandalorian dat één van de eerste uniek gecreëerde content voor Disney+ werd.


Waarom weigerde Disney om The Kingdom Keepers te verfilmen?

De reden dat Disney weigerde om verder te gaan met het project om The Kingdom Keepers te verfilmen is voornamelijk omdat er teveel IP’s (intellectual property) meedoen aan deze reeks. De film had misschien vergelijkbaar kunnen zijn als ‘De Avengers’ van de Marvel franchise, vermits er in The Kingdom Keepers maar liefst 50 opmerkelijke hoofdrolspelers zitten en dan ook nog eens 70 gekende Disney schurken.

Stel je dit even voor: Tia Dalma (uit de Pirates of the Caribbean-franchise) staat naast Maleficent en The Evil Queen om een gigantische demon genaamd Chernabog (uit de Fantasia-film) weer tot leven te wekken. Wanneer de helden binnenstormen en de actie begint, probeert de hoofdpersoon, Will, de waarzegger neer te steken. Hij realiseert zich dat het allemaal een illusie is en dat hij in plaats daarvan zijn beste vriend pijn heeft gedaan. Het klinkt allemaal als krankzinnige fanfictie, maar er was een moment waarop een verhaal als dit gemaakt had kunnen worden en naar het grote en/of kleine scherm had kunnen worden gebracht.

We kunnen nog altijd hopen dat Disney hier toch nog eens goed over nadenkt en dit alsnog goed uitwerkt en toch uitbrengt wat volgens ons een geweldige franchise zou kunnen worden.

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt inhoud van deze website niet kopiëren.
Je kunt de link van deze pagina kopiëren en delen met je vrienden of delen via social media.