<< Terug

Frontierland is niet zomaar een themaland in Disneyland Parijs dat gebaseerd is op cowboys. Er is een volledig verhaal rond verbonden waar het themaland en verschillende attracties één geheel vormen en dit allemaal rond het stadje Thunder Mesa.

Fort Comstock

Wanneer je Frontierland via de hoofdingang van het themaland betreed begint het verhaal eigenlijk. Je ziet een fort met enkele indianententjes ervoor. Het fort wat de naam ‘Fort Comstock’ heet bewaakt eigenlijk de ingang van het stadje Thunder Mesa. Het is een soort houten palissade die door de vroegste bewoners werd gebouwd als verdediging tegen een aanval van inheemse indianen (van de Shoshone’s Tribe). Hun tipi’s zijn te vinden in de vegetatie rond het centrale knooppunt van het Disneyland Park.


Thunderbird

Volgens de inheemse indianen van de Shoshone’s Tribe was Thunder Mesa de slaapplaats van de legendarische Thunderbird, die het goud in Big Thunder Mountain bewaakte tegen iedereen die het durfde te nemen, en aardbevingen veroorzaakte met het flappen van zijn krachtige vleugels.
De indianen wisten dat Thunderbird een krachtig bovennatuurlijk wezen was, om hem eer te bewijzen en zich tegen zijn woede te beschermen, tekenden ze hem op de muren van de berg.

De Thunderbird gaf zijn naam aan de stad, Thunder Mesa, en de berg waar hij woont, Big Thunder Mountain. De Thunderbird is een god van de natuur. Wee hem die de aarde beschadigt. Laten ze op hun hoede zijn voor degenen die binnenstromen en aangetrokken worden door goud.


Big Thunder Mountain

In 1849 reisde een goudzoeker genaamd Henry Ravenswood om onbekende redenen naar Big Thunder en stuitte op goud in het rotswerk van de berg. Henry was altijd een opportunist en richtte de Big Thunder Mining Company en de mijnstad Thunder Mesa op, die de Shoshone Tribe van hun eigen land dwong en hen buiten een fort hield wat zoals eerder gemeld bekend staat als Fort Comstock aan de stadsgrens.

Twintig jaar lang exploiteerden Henry en zijn bedrijf het land van Big Thunder voor zijn goud. Omdat hij de geest van Big Thunder boos had gemaakt door zijn hebzucht en slechte daden, zouden ongelukken en natuurrampen plaats vinden in Thunder Mesa, waarvan er vele het leven kostten aan mijnwerkers en stedelingen. Dit bereikte een hoogtepunt in het jaar 1860 toen een enorme aardbeving Thunder Mesa trof en het zuidwestelijke deel van de stad in een kloof stortte. Talloze levens werden geëist, waaronder die van Henry Ravenswood, zijn vrouw Martha, de burgemeester en sheriff van de stad als meest opvallende namen.

De kloof zou door de stedelingen Phantom Canyon worden genoemd omdat het bekend stond als een letterlijke spookstad, bewoond door de geesten en levende lijken van degenen die bij de aardbeving waren omgekomen. Ook de mijnbouwactiviteiten zouden een tijdlang stilvallen met de mijntreinen van het bedrijf die op hol sloegen en uit de hand liepen, blijkbaar bezeten door geesten.


Thunder Mesa

Nadat Henry Ravenswood in 1853 het goud ontdekte werden duizenden mensen aangetrokken door de nieuw gevonden rijkdom. De bevolking van Thunder Mesa groeide in een ongelooflijk tempo.
Nieuwe moderne winkels openden hun deuren om aan de toegenomen vraag naar voedsel en benodigdheden te voldoen (The Thunder Mesa Mercantile Building). De stad floreerde.

De mijnwerkers en kooplieden vestigden zich in het oostelijke deel van de stad en ontspanden in The Lucky Nugget Saloon (opgericht in 1858 door Miss Diamond Lill). Klanten van alle soorten en maten kunnen achterover leunen en genieten van de specialiteiten van de blitselijkste, meest levendige saloon in de stad. The Silver Spur Steakhouse, gelegen aan de westkant van Thunder Mesa, dicht bij het Ravenswood Manor (later Phantom Manor), was het duurste restaurant in Thunder Mesa. Het serveerde luxe maaltijden voor de high society.

De bandieten en desperado’s ontmoetten elkaar in het Last Chance Café. Terwijl de Lucky Nugget Saloon en het Silver Spur Restaurant een eerbetoon zijn aan goud en zilver, biedt het Last Chance Café een verwijzing naar het derde baanbrekende metaal van het Westen door zijn toonbank van gehamerd koper.


Phantom Manor

De heer Ravenswood liet met zijn grote fortuin een Victoriaans herenhuis voor zichzelf bouwen in Boot Hill. Hij heeft één dochter: Melanie Ravenswood. Ze trouwde bijna met een mijnwerker uit Big Thunder Mountain. Maar de man in kwestie weigerde in het landhuis te wonen, wat Henry woedend maakte.

Aan de vooravond van de bruiloft wordt Thunder Mesa getroffen door een aardbeving die uit de mijn lijkt te zijn gekomen.
Henry en zijn vrouw Marta kwamen om het leven. Op dezelfde dag bleef de mijn gesloten en beantwoordde de toekomstige echtgenoot de oproep niet meer…
Mélanie wilde de volgende dag nog haar bruiloft vieren, dus maakte ze een afspraak met haar lief en liefje.

De vegetatie rond het landhuis begon te vergaan en vandaar de naam: Phantom Manor.
Volgens de legende keerde de vader na zijn dood terug naar het landhuis in de vorm van een skelet: de “Phantom”.

Toen de aanstaande bruidegom de oproep niet beantwoordde, vond de Phantom hem en hing hem op in de lift van het landhuis. Iets wat Mélanie later zal ontdekken…
Ze wachtte keer op keer, toen mevrouw Leota in haar kristallen bol arriveerde en aankondigde dat demonische geesten het landhuis hadden overgenomen. En ze wilden hem pijn doen.

Melanie zocht overal naar haar ‘man’ zonder ooit de hoop op te geven. Ze stond zichzelf toe verdrietig te worden door zichzelf op te sluiten in een kamer die nog steeds gekleed was in haar trouwjurk.
Nadat ze zich realiseerde dat de geesten haar dood wilden, vond ze uiteindelijk haar man opgehangen toen ze zich realiseerde dat deze gruwelijke daad afkomstig was van de Phantom. Hij wilde haar ook vermoorden, zodat hij iedereen in het landhuis voor eeuwig kon herenigen.

Ze probeerde hulp te zoeken, maar iedereen was al opgeofferd. Daarom besloot ze naar buiten te gaan. Maar toen ze in Thunder Mesa aankwam, werd ze begroet door skeletten en demonen. Het enige dat overbleef van de bewoners waren zombies.

Melanie, ten einde raad, besefte dat ze alleen maar terug hoefde te gaan naar het landhuis. De Phantom deed haar een voorstel waar ze in angst naar luisterde. Hij bood aan om voor de tweede keer met zijn eeuwige liefde te leven. Wanhopig stemde ze toe en moest ze sterven.
Vandaag de dag bestaan het landhuis en de mijn nog steeds, ook al werkt er niemand. Dorpelingen zeggen soms dat ze een glimp opvangen van Melanie’s geest en haar zelfs horen zingen.
Als je zijn graf nadert, hoor je misschien zelfs zijn hart kloppen…


Cowboy Cookout Barbecue Restaurant

Toen de goudkoorts zijn scherpte verloor, begon Thunder Mesa tot rust te komen. Mijnwerkers en gelukszoekers verlieten de stad. Het gemeenschapsleven werd belangrijk en de landbouw werd opnieuw de belangrijkste economische activiteit (Cottonwood Creek Ranch, genoemd naar een boomsoort die inheems is in Noord-Amerika, Europa en West-Azië).

Bij speciale gelegenheden kwamen de mensen van Thunder Mesa allemaal samen voor een feest. Iedereen kwam bijeen in de grote schuur en bracht wat tafels en stoelen mee uit hun eigen huis (Cowboy Cookout Barbecue Restaurant). Eenmaal hier zouden ze de dag doorbrengen met genieten van lekkere BBQ-ribben, kip en pittige chili.

Je kunt inhoud van deze website niet kopiëren.
Je kunt de link van deze pagina kopiëren en delen met je vrienden of delen via social media.