Bob Iger, een zeer geliefde CEO bij Disney heeft vorig jaar een gouden tijdperk afgesloten en gaf de fakkel door aan Bob Chapek die nu de CEO van The Walt Disney Company is. Ondanks hij dit echter nog maar een jaar is komen er steeds meer en meer grotere scheuren bij Disney. Voornamelijk fans en creators uit de filmstudio’s lijken het steeds moeilijker te krijgen met de weg die Bob Chapek inslaat.

De periode van Bob Iger
De veranderingen die Bob Chapek doorvoert lijkt vooral een geknoei aan zaken die al geruime tijd bij Disney draaien. Helemaal anders dus als het tijdperk van Bob Iger aan het roer.

In de tijd van Bob Iger ging het vooral om creators en makers van films extra veel ruimte en vrijheid te geven en op zoveel mogelijk zaken te ontlasten. Hij was overigens ook de man die zorgde dat film studio’s als Pixar, Marvel Studios, Lucasfilm en de meest recente overname 20th Century Fox mee onder The Walt Disney Company kwamen.

Bob Iger is dan ook in alle opzichten de voormalige CEO die Disney heeft gebracht waar het nu is, namelijk aan de top van Hollywood. En dat deed hij door er steeds voor te zorgen dat de filmmakers bij Disney gelukkig waren zodat ze de beste en dus ook tegelijk de meest winstgevende films konden produceren.

Het tijdperk van Bob Chapek
Deze mooie tijden lijken nu af te brokkelen met Bob Chapek aan het roer. Het bedrijf doet het zeker nog altijd erg goed momenteel, ook de corona crisis heeft het doorgeraakt met dank aan Disney+ en ook nu begint het steeds terug beter en beter te gaan. Het probleem zit opzich dus ook niet op deze korte termijn, maar meer op langer termijn.

Makers die intussen al erg lang trouw zijn aan Disney zijn namelijk helemaal niet blij met de weg die Bob Chapek momenteel aan het inslaan is als bedrijf. Uit de verschillende filmstudio’s klinkt er geklaag over de nieuwe CEO. Bij Pixar is het zelfs nog erger, op dit moment lijkt het erop dat ze zelfs het liefst terug afscheiden van Disney maar dit is nu vrijwel onmogelijk voor hen. 

Het ziet er momenteel een strijd uit tussen Bob Chapek en zijn team (dat voornamelijk uit aandeelhouders bestaat) en de film makers van studio’s als dus Pixar, maar ook mensen van Marvel Studios, Walt Disney Animation Studios en sinds kort ook 20th Century Fox.

En als we dan kijken of deze breuk snel verholpen gaat worden, dan vrezen we hier voor. Onlangs is Scarlett Johnson (de actrice die Black Widow speelt in de Marvel films) naar de rechtbank gestapt tegen Disney dat ook voor heel wat opschudding binnen het bedrijf zorgde. 

Het ziet er dus naar uit dat Bob Chapek zijn periode als CEO hierdoor dus al een slechte start genomen heeft.

Bob Iger Vs Bob Chapek
De nieuwe CEO, Bob Chapek, is iemand die merchandise op de eerste plaats zet en dan pas de inhoud. Een tegenoverstellend verschil met de vorige CEO, Bob Iger.

Creators die voorheen op de eerste plaats stonden bij Bob Iger, staan nu met de nieuwe CEO plotseling duidelijk achteraan in de rij. Het ziet er dus ook naar uit dat Bob Chapek veel minder geeft om zijn creatieveling en film makers, waar Bob Iger juist heel veel liefde aangaf. Recent doken er ook al berichten op dat het tussen de voormalige CEO Bob Iger en de huidige CEO Bob Chapek helemaal niet goed zit. We kunnen ons best inbeelden dat de keuzes van Bob Chapek bij Bob Iger echt tot frustraties moeten leiden. 

Bij Bob Iger ging het altijd om de inhoud, bij Bob Chapek gaat het altijd om merchandise, nog meer merchandise en streaming. Het is dus de vraag of over 10 jaar Disney zo ook nog altijd de top van Hollywood blijft behalen. Persoonlijk betwijfelen we dit, als je minachting hebt naar filmmakers, acteurs, producenten, schrijvers, … dan kom je eigenlijk aan de steunpilaar die Disney altijd groot gebracht hebben. Enkel streaming en merchandise gaat je dan niet redden.

Pixar
Pixar is altijd de makkelijkste studio binnen Disney geweest. Er zijn best wat mensen die geen verschil zien tussen Pixar en Disney, en ook in de Disney themaparken vloeien deze altijd prachtig samen bij elkaar.

Het is nu nochtans de studio die blijkbaar het hardst geraakt word door de nieuwe CEO. De nieuwe CEO lijkt de Pixar films, die nochtans altijd volle bioscoopzalen weet te trekken, niet zo belangrijk te vinden en geeft deze gratis aan Disney+. Zo zijn de 2 laatste Pixar films, Soul in december en Luca in juli zonder bioscooprelease direct gratis verschenen op Disney+, een zware slag in het gezicht voor de makers van Pixar.

De nieuwe CEO lijkt dus hier ook weer duidelijk enkel in merchandise, Disney+ en themaparken te willen investeren. Het zijn de drie prioriteiten in de toekomst van Bob Chapek, terwijl dit de verkeerde zijn vermits al deze dingen juist afkomstig zijn van de film producties.

 

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt inhoud van deze website niet kopiëren.
Je kunt de link van deze pagina kopiëren en delen met je vrienden of delen via social media.