Als we het afgelopen jaar bekijken voor The Walt Disney Company waren er weinig hoogtepunten met zeer veel economische tegenslagen vanwege het coronavirus dat al snel de wereld rond ging. Terwijl de themaparken van Disney één voor één dicht moesten en ook de film industrie het zeer moeilijk kreeg en kreeg te kampen met vertragingen was er toch één lichtpuntje, namelijk de streamingservice Disney+.
Op het moment dat het coronavirus de wereld rond ging was Disney+ slechts enkele maanden oud, maar werd wel een succesverhaal met een enorme groei in 2020 waar The Walt Disney Company dan ook al snel alle prioritair aangaf.

Het ziet er echter wel naar uit dat dit verhaal stilletjes aan weer gaat omdraaien. Nu ook het Disneyland Resort in Californië op 2 april 2021 opengaat is enkel Disneyland Parijs nog maar gesloten. In verschillende parken is de capaciteit ook steeds terug meer en meer omhoog aan het trekken, en in de Disney themaparken van Shanghai, Tokyo en Hong Kong zijn er intussen ook weer entertainment shows als vuurwerk aanwezig.

Met het succes van Disney+ en de themaparken die terug steeds meer en meer inkomsten beginnen te genereren gaan ook de aandelen van The Walt Disney Company steeds weer flink meer en meer omhoog.

Disney+ dat nu ongeveer 18 maanden oud is heeft onlangs zelfs de 100 miljoen abonnees behaald, iets waar Netflix (dat momenteel de leider is in streamingdiensten), 10 jaar overdeed. Terwijl bioscoopzalen overal ter wereld de deuren moesten sluiten door lockdowns, was het moeilijk om films naar het grote doek te brengen. Dankzij de eigen streamingservice van Disney konden releases ineens uitgebracht worden op Disney+
Denk zo aan Mulan waar je de eerste 3 maanden met een extra betaling de film kon bekijken, en op 25 december werd Pixar Soul zelfs gratis uitgebracht voor Disney+ abonnees.

Maar het herstel van The Walt Disney Company zal dit jaar niet voornamelijk komen van Disney+, maar men verwacht dat het economische herstel vooral gaat komen van de themaparken van Disney voor het bedrijf. Door de heropeningen en op lange termijn ook de capaciteit die verhoogt zal worden, zal men zo terug op een gezonde manier inkomsten kunnen genereren.

De sluiting van de themaparken van Disney in 2020 kostte 6,9 miljard dollar aan bedrijfsinkomsten, vooral het derde kwartaal bracht de zwaarste klap voor The Walt Disney Company.

The Walt Disney Company maakte echter van de sluitingen en de beperkte capaciteit gebruik om de themaparken flink onder handen te nemen. Men kon veel beter opknap werkjes doen, en zelfs verschillende attracties over heel de wereld kregen in de parken een upgrade of opknapbeurt.

Disney is daarom ook van plan de komende 12 maanden terug meer aandacht te geven aan zijn themaparken omdat het tempo van het herstel een te grote impact heeft op de winstgevendheid. Dit werkt ook in het voordeel van Disney: het economische herstel zal naar verwachting sneller gaan dan de laatste neergang die volgde op de financiële crisis van 2008. In die eerdere periode kostte het Disney zes jaar om terug te keren naar de operationele marges van voor de crisis. Men ziet de marges deze keer rond 2023 verbeteren en mogelijk zelfs de piek van 2019 met 60 basispunten overstijgen, tot 26,4%.

Echter door het coronavirus zijn wel verschillende projecten vertraagd. Het Marvel gedeelte in Disneyland Californië moest al open zijn maar zal later dit jaar pas openen, terwijl in Disneyland Parijs een zelfde soort Marvelland geopend zou worden, maar deze is naar 2022 verplaatst. Ook enkele hotels zijn verlaat. Star Wars: Galactic Cruiser-hotel in de Hollywood Studios in Florida is de opening verlaat, alsook Hotel New York: The Art of Marvel waarvan voorlopig nog geen datum bekend is. 

Wel zou in Walt Disney World dit jaar alles af moeten geraken vanwege de 50 jarige Jubileum dat in oktober 2021 zal plaats vinden. Intussen staan er nog enorme grote uitbreidingsplannen op de agenda voor Disneyland Parijs, Shanghai Disneyland, Tokyo Disney Resort en Hong Kong Disneyland.

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt inhoud van deze website niet kopiëren.
Je kunt de link van deze pagina kopiëren en delen met je vrienden of delen via social media.