Walt Disney werd net zo hard getroffen als elk ander bedrijf vanwege de coronavirus pandemie. Het bedrijf werd gedwongen zijn themaparken, resorts en cruisemaatschappij te sluiten, terwijl bioscopen werden gesloten, waardoor films van Walt Disney ook niet meer getoond werden in de bioscopen, waarvan men de meeste inkomsten terug verdiend. Er stonden ook tal van pareltjes gepland zoals bijvoorbeeld Mulan, Onward, Jungle Cruise, Artemas Fowl en nog veel andere. Sommige zijn intussen rechtstreeks verschenen op streamingservice Disney+, andere hebben een latere release datum gekregen.

Deze crisis deed The Walt Disney Company geen goeds, het zag namelijk de winst per aandeel van het bedrijf in het tweede kwartaal van fiscaal 2020 met 93% daalde, van $3,53 vorig jaar naar $0,26. De activiteiten van het bedrijf in Europa en Azië werden gedurende een groot deel van het tweede kwartaal beïnvloed, terwijl de activiteiten in de Verenigde Staten tegen het einde van de periode werden beïnvloed.

In het derde fiscale kwartaal zullen de cijfers vrijwel nog slechter zijn, aangezien de segmenten Disney Parken en releases voor films zijn gesloten. Het goede nieuws is dat Disney+ veel sneller groeit dan verwacht, maar over het algemeen is het een somber beeld voor Disney, althans op korte termijn.

Als we kijken richting de populaire zomermaanden Juli en Augustus zijn er enkele positieve signalen voor Walt Disney. De Amerikaanse pretparken hebben openingsdata gekregen, Shanghai Disneyland is intussen weer even open, en spoedig zullen waarschijnlijk de andere parken ook nog volgen, ook al is het tijdelijk op een lagere capaciteit zorgt dit er toch al voor dat ze geen verlies meer hebben in de kosten. Mulan lijkt op schema te liggen voor een bioscoop release in juli. Het huidige kwartaal zal vreselijk zijn, maar het ergste is misschien dan toch voorbij voor The Walt Disney Company.

Hoe denkt Disney over de komende maanden?
“Hoewel de pandemie van COVID-19 een aanzienlijke financiële impact heeft gehad op een aantal van onze bedrijven, hebben we er vertrouwen in dat we deze verstoring kunnen weerstaan ​​en hieruit een sterke positie kunnen aannemen”, aldus CEO Bob Chapek in de Q2-winstversie. “Disney heeft herhaaldelijk aangetoond dat het buitengewoon veerkrachtig is, ondersteund door de kwaliteit van onze verhalen en de sterke affiniteit die consumenten hebben voor onze merken, wat duidelijk blijkt uit de buitengewone reactie op Disney+ sinds de lancering in november vorig jaar.”

Disney is van plan om vanaf 11 juli de Disney Parken in Florida met beperkte capaciteit te heropenen, en de Californische parken volgen ongeveer een week later volgen. Disney zal ook weer gasten verwelkomen in hun hotels en de hervatting van het NBA-seizoen organiseren in de ESPN Wide World Of Sports-faciliteit in Florida.

De Mulan release die in juli gepland staat zal waarschijnlijk (en voorlopig) gewoon doorgaan nadat het al een latere release datum kreeg, al zal dit zeker niet zorgen voor volle bioscoopzalen, vermits bioscopen die terug zullen openen op maar beperkte capaciteit zullen mogen draaien. Het kan dus goed zijn dat Mulan vrij snel zal verschijnen op Disney+ en op DVD/Blu-ray.

De komende maanden zullen niet gemakkelijk zijn voor Walt Disney. De themaparken draaien maar op beperkte capaciteit dat er voor zorgt dat de parken geen verlies draaien, maar echt winst zullen ze er ook niet aan over houden. Disney zal in babystapjes het bedrijf weer volledig moeten heropstarten maar we zijn er zeker van dat een bedrijf als The Walt Disney Company er zeer snel weer bovenop zal geraken.

Is het ergste dan echt over voor Walt Disney?
Walt Disney staat nog steeds voor veel uitdagingen, maar het is veilig om te zeggen dat (afgezien van eventueel een tweede uitbraak) het ergste al is gebeurd. Werken met verminderde capaciteit en het vertonen van films in half lege bioscoopzalen zal de winst beperken, maar het is beter dan een volledige stopzetting.

Het zal nog lang niet duidelijk zijn of zeilen (totdat de pandemie eindigt), maar er zal elke maand meer van het bedrijf actief zijn, en dat is heel goed nieuws voor investeerders. Consumenten geven misschien minder uit, zijn voorzichtig met reizen en zijn over het algemeen voorzichtiger, maar Disney heeft de belangrijke eerste stappen gezet om terug te gaan naar waar het was.

Sowieso heeft Disney geluk met net enkele maanden voor de coronacrisis wereldwijd begon rond te gaan hun streamingdienst Disney+ live ging. Dit zorgde direct voor miljoenen abonnees en bleef tijdens de lockdown ook één van de weinige diensten van Disney die operationeel bleef en waar men inkomsten van bleef ontvangen.

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt inhoud van deze website niet kopiëren.
Je kunt de link van deze pagina kopiëren en delen met je vrienden of delen via social media.