De Oscar uitreiking zal dit jaar wat anders zijn dan we gewend zijn. Door de corona pandemie die vooral sinds vorig jaar in februari stilletjes aan wereldwijd kracht begon te zetten heeft ervoor gezorgd dat in bijna alle landen een lockdown geweest is, waardoor dus filmproducties vertraging kregen, bioscopen moesten sluiten en veel releases uitgesteld werden, of uiteindelijk al in première gingen op een streamingservice.

Daarom zal dit jaar de Oscar uitreiking ook films nomineren die in première gingen op streamingservices zoals bijvoorbeeld op Disney+.
Ondanks er verschillende films op Disney+ hierdoor dus kans maken op een nominatie (denk bijvoorbeeld maar aan Disney’s live action film Mulan of Pixar’s film Soul), is er toch sowieso al één productie dat niet in aanmerking komt voor een nominatie bij de Oscars en dat is namelijk de musical ‘Hamilton’ die in Juli in première ging op Disney+ en er zelfs voor zorgde dat de streamingservice toen even plat lag. Iedereen was vol lof en veel mensen namen die maand zelfs enkel een abonnement om Hamilton te kunnen bekijken.

Deze beslissing kwam van de Academy of Motion Picture Arts zelf. Hamilton is in wezen niets meer dan een uniek gefilmde run van de Broadway show in zijn geheel. Het is namelijk live gefilmd tijdens een voorstelling. Er werd niks veranderd in de ‘film’ dat anders is als de musical, niets van het verhaal werd aangepast voor een film en er waren geen filmische elementen toegevoegd behalve camerahoeken. Daarom behandelen de SAG Awards de musical ook niet als een film, maar eerder als een tv-film, waardoor de kwalificerende nominaties worden beperkt tot ‘Beste acteur in een tv-film of miniserie’ en ‘Beste actrice in een tv-film of miniserie’.

Hamilton zal echter wel een filmbehandeling krijgen van de Golden Globes, zoals THR meldt:
“Hamilton komt in aanmerking voor de beste film (musical of komedie); Miranda en Leslie Odom, Jr. komen in aanmerking voor beste acteur in een musical of komedie (Odom, Jr. komt ook in aanmerking voor de ondersteunende acteur en originele liedraces voor zijn werk aan One Night in Miami); en alle andere castleden met onderdelen van elke grootte komen in aanmerking voor de ondersteunende acteerwedstrijden.”

De hele opnames waren ook vier jaar oud toen ze uitkwamen, wat blijkbaar in overweging is genomen door de Academie.

Lin-Manuels historische fictiewerk heeft al verschillende prijzen gewonnen tijdens het eerste jaar op Broadway en domineerde de Tony Awards 2015-2016. De 98% rating van de show op RottenTomatoes en het feit dat Disney instemde met de duurste deal voor één film in de geschiedenis van Hollywood om de rechten te krijgen, bewijzen ook al hoe goed het is zonder de noodzaak van een gouden beeld.

Aangezien er echter geruchten de ronde doen over meer gefilmde Broadway-shows zoals Aladdin en Frozen die naar Disney+ zouden komen, kunnen we ons natuurlijk afvragen of de Academie zal proberen zijn kwalificatie bij te werken als ze van plan zijn om opnieuw rechtstreeks-naar-streaming films toe te staan.

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt inhoud van deze website niet kopiëren.
Je kunt de link van deze pagina kopiëren en delen met je vrienden of delen via social media.