Sinds vandaag valt er een nieuwe Marvel serie op Disney+ te zien, namelijk M.O.D.O.K. De laatste tijd bracht Marvel al flink wat nieuwe inhoud op Disney+ waar het vooral om live action films gaat, maar dit keer mogen we dan toch weer eens een animatieserie zien van Marvel.

Maar wie of wat is MODOK nu precies? Wel om te beginnen is het een schurk van Marvel Comics, waarvan we best mogen zeggen dat hij gek is. Persoonlijk is hij ook niet zoveel als hij denkt. Hij schreeuwt veel en zweert ook veel in wraak. MODOK staat voor Mental Organism Desgined Only for Killing. Strips zijn een visueel medium, en MODOK heeft altijd alles te maken gehad met zijn beelden: hij is een man met een enorm groot hoofd die rondscharrelt in een vliegende metalen stoel, mensen zapt met mentale ontploffingen en wat dan ook. 

In tegenstelling tot Robot Chicken, een soortgelijke serie door dezelfde makers, is Marvel’s MODOK geen sketchshow, ook al probeert het diezelfde hoge, setup-punchline-blackout-energie uit te rekken om in een geserialiseerd komedieformaat te passen. Het resultaat is schokkerig maar werkt meestal. 

Het verhaal waar de serie om gaat: Het leven van MODOK valt uit elkaar. Zijn kwaadaardige organisatie wordt opgekocht door een groot techbedrijf onder leiding van de zalvende Austin Van Der Sleet (ingesproken door Beck Bennett). Hij wordt bespot door zijn slimmere collega Monica (ingesproken door Wendi McLendon-Covey). Zijn huwelijk met zijn vrouw Melissa (ingesproken door Melissa Fumero) brokkelt af en zijn kinderen Jodie (ingesproken door Aimee Garcia) en Lou (met hilarisch manische energie ingesproken door Ben Schwartz) zijn respectievelijk nors en opgewekt.

Oswalt, van zijn kant, slaagt erin MODOK meer persoonlijkheid te geven dan de strips ooit hebben gedaan. Zijn MODOK is een ijdele, prikkelende rotzak zonder enig gevoel van zelfbewustzijn, maar hij is ook een verstokte verliezer die voor altijd naar validatie grijpt terwijl hij rondzwaait, probeert zijn relatie te herstellen, zijn baas te vermoorden en de wereld over te nemen.

Zeiden we al dat het al een vreemde serie is? De grappen zelf zijn vaak glibberig en soms ronduit wreed, maar ze zijn altijd bevredigend specifiek. Waardoor ze zich in ieder geval voelen alsof ze afkomstig zijn van een duidelijke en goed gedefinieerde komische gevoeligheid. Er komen soms wel onderwerpen aan bod die niet voor jongere bedoelt is, en ook vaak uitspraken die wat aan het randje liggen. Deze serie staat daarom ook onder Star op Disney+

‘MODOK’ is ver verwijderd van de bedoelingen en resultaten van ‘Wandavision’ en ‘Falcon and the Winter Soldier’, die in vergelijking traag, repetitief en weinig sprankelend zijn. Helaas zal zijn weigering om te buigen voor de zware Marvel-continuïteit ervoor zorgen dat dit wonder onopgemerkt blijft bij MCU-toegewijden, maar geen probleem: Oswalt en Stoopid Buddy Stoodios zijn zich er terdege van bewust dat ze een product hebben gemaakt speciaal voor fijnproevers van geanimeerd hooliganisme.

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt inhoud van deze website niet kopiëren.
Je kunt de link van deze pagina kopiëren en delen met je vrienden of delen via social media.