Het begon ooit bij Disney allemaal met een muis, maar zeker ook niet te vergeten dat alles handgetekend werd. Nadat we onder andere kennis kregen te maken met Mickey Mouse kwam er ook een eerste langspeel handgetekende film, namelijk Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen.

Intussen is het al van 2011 geleden dat de laatste handgetekende animatiefilm van Disney werd uitgebracht, dit was toen Winnie de Pooh. Later werden we met 3D animatiefilms overwelpt zoals onder andere Rapunzel, Frozen, Moana en Encanto. De beginjaren van Walt Disney bracht prachtige pareltjes voort zoals Sneeuwwitje, Pinokkio, Dumbo, Bambi en waren stuk voor stuk een succes. Tijdens de laatste jaren van Walt Disney begonnen de Disney animatiefilms minder succes te hebben, al kwam er sinds eind jaren ’80, begin jaren ’90 daar een hele omkeer in toen het één na het andere pareltje uitgebracht werd. Zo zagen Belle en het Beest, De Kleine Zeemeermin, Aladdin en de Leeuwenkoning het licht. Vooral De Leeuwenkoning was een enorm succes en bracht een recordwinst op voor de Disney animatiestudio. De komst van 3D-animatie en Pixar Studios zorgde echter voor een nieuwe terugval in het enthousiasme van het publiek voor handgetekende films rond de jaren 2000, en Winnie de Poeh uit 2011 blijft Disney’s meest recente handgetekende animatiefilm van Disney vanwege de tegenvallende financiële omzet die het ontving.

In een interview met Indiewire komt Eric Goldberg aan het woord. Hij speelde al vaak een grote rol bij Disney omdat hij aan het hoofd stond van de handgetekende animatiefilm Aladdin, maar heeft ook nog meegewerkt aan Pocahontas en Fantasia 2000.

Toen in 2011 de laatst handgetekende animatiefilm uitgebracht werden vielen de bezoekersaantallen naar de bioscoopzalen erg tegen en bracht deze film ook niet zo veel meer op. Ook in 2009 toen Prinses en de Kikker uitgebracht werd was er ook al een duidelijkere diep te zien tegenover de handgetekende animatiefilms vroeger. Rapunzel dat dan weer in 2010 in 3D werd uitgebracht had hier tegenover wel een enorm groot succes.

Disney lijkt echter toch terug op zijn punt in 2011 terug te komen en toch weer terug te keren naar de roots waar het vandaan kwam. Terug eigen handgetekende animatiefilms. De Pixar Studios bied immers al fantastische 3D films aan. In het interview verteld Eric Goldberg bijvoorbeeld dat Disney weer focust op tekenaars die met de hand kunnen tekenen.

“Ik voer al heel lang campagne om mensen op te leiden in handgetekende, en naarmate de CG-films steeds populairder werden, werd dat idee steeds minder belangrijk voor de studio”, zei Goldberg. “Maar nu hebben we een sfeer en een groep mensen die erkennen dat dit een deel van de erfenis is hier, en om daadwerkelijk inhoud te hebben waarvoor handgetekende animatie nodig is, is absoluut geweldig. Godzijdank hebben we hier mensen die beide kunnen, maar om ons daadwerkelijk in te zetten voor het opleiden van een nieuwe generatie is iets geweldigs en ik denk dat het perfect geschikt is voor ons.” Goldberg zei dat plannen voor aankomende 2D-projecten variëren van legacy tot originelen tot hybriden, en functies en series zullen omvatten.

De opkomst van het Disney+-platform speelde een rol bij het opnieuw verbinden met het geanimeerde DNA van de studio. Hierdoor zijn ze bezig de pijpleiding digitaal te vernieuwen, waarbij handgetekende animaties een rol gaat spelen. Volgens Goldberg geeft dit artiesten de vrijheid om 2D toe te voegen waar ze maar willen.

“Een ding dat ons allemaal met de hand getekende mensen zo leuk vinden, is dat niet alles eruit hoeft te zien als traditionele contouren en celverf, en dat we dingen kunnen doen die stilistisch anders zijn”, zei Goldberg. “Hoe meer we de technieken en de principes kunnen gebruiken om mensen iets te geven dat ze nog nooit eerder hebben gezien, daar gaat het echt om.”

 

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt inhoud van deze website niet kopiëren.
Je kunt de link van deze pagina kopiëren en delen met je vrienden of delen via social media.