Vandaag bracht The Walt Disney Company verslag na het derde kwartaal van het boekjaar. Met een betere winst omzet die voornamelijk te danken is aan de films die werden uitgebracht en na jaren terug Disney serieus op de kaart weten te zetten en voor de eerste keer een groei bij de streamingdiensten, lijkt de jarenlange groei nu af te vlakken voor de Disney Parken.
Groei in Disney Parken afgevlakt
Na jaren van stevige groei voor de Disney Parken, lijkt deze te stabiliseren en lijkt de groei te stoppen. In de Amerikaanse Parken zien we zelfs een winstkrimp van bijna zes procent.
Ook in het komende kwartaal verwacht Disney geen groei voor de Disney Parken. Ze geven onder andere als oorzaak de Olympische Spelen in Parijs, waardoor het momenteel duidelijk rustiger is in Disneyland Parijs tegenover de andere zomerperiodes. In de Amerikaanse Parken zag men zelfs dat de bezoekersaantallen aan het zakken waren, waardoor men denkt dat dit ook een invloed heeft voor het aankomende kwartaal.
The Walt Disney Company denkt dat deze trend overigens ook na het komende kwartaal ook nog in enkele van de volgende kwartalen zal doortrekken. Oorzaak hier is voornamelijk dat Amerikanen meer op hun geld letten. De Amerikaanse Parken kosten veel geld waardoor ‘armere’ gezinnen deze overslaan en ergens anders hun geld aan investeren. De ‘rijkere’ gezinnen zijn voornamelijk dan weer in Europese landen te vinden waar ze hun geld aan uitgeven voor reisjes. Daarnaast is dit ook voordeliger vermits de dollar sterker staat dan de euro.
Disney Parken treft zelf ook schuld
Nu naast de redenen die The Walt Disney Company geeft, lijkt men zelf ook wel te beseffen dat er wat schuld bij hen ligt. Afgelopen jaren door de groei in bezoekers, maar tegelijk de andere departementen zoals de filmsectie, de streamingdiensten die juist minder dan gewoonlijk opbrachten, waren de Disney Parken ideaal om als melkkoe te gebruiken en hier al hun winst uit te halen.
Disney verhoogde de inkomticketten van hun Parken, de jaarpassen veranderde van formule en werden aanzienlijk duurder, Fastpass moest plaats maken voor het betalende Disney Premier Access en tegelijk werden veel van de parken achter schuttingen geplaatst voor vernieuwingswerken of toekomstige nieuwe attracties of themalanden.
In Disneyland Parijs is men zo momenteel bezig om het Walt Disney Studio’s Park om te toveren naar Disney Adventure World Park met onder andere ook een verdubbeling qua oppervlakte van het park met oa een groot meer, een nieuwe hoofdweg, een Rapunzel attractie, een Frozen themaland en ook hierna gaan er nog verdere uitbreidingen gebeuren. Inmiddels is het ook hoog tijd dat men naar het Disneyland Park gaat kijken, hier opende de laatste echte nieuwe attractie op 8 april 2006 (Buzz Lightyear Laser Blast), sindsdien is hier geen grote nieuwe attractie meer geopend ondanks enkele upgrades van bestaande attracties.
Disney lijkt dit allemaal echter wel te beseffen en er begint terug meer ingespeeld te worden op de gastenervaringen, ook het drank en eten aanbod is men aan het verbeteren en men is vol op bezig met uitbreidingen over verschillende Disney Parken. Ook worden er terug meer kortingen of acties aangeboden, iets wat de laatste jaren ook zo goed als verdwenen leek.
Het is tegelijk ook waarschijnlijk voor Disney een ‘wake-up call’ dat de gastenbeleving een top prioriteit is en tegelijk voelt het ook de adem van concurentie. In Amerika zijn bijvoorbeeld de Universal Studios Parken op weg om hetzelfde aan te bieden als Disney doet. Sinds kort is er ook sprake dat er groen licht is dat in het Verenigd Koninkrijk, in Europa, ook een Universal Studios Park zou komen waardoor het ook voor Disneyland Parijs eens zo belangrijk zal zijn te investeren in nieuwe attracties, de gastenbeleving en oppervlakte.
No responses yet