Vergeet de Pokemon kaarten, het is tijd voor Disney Lorcana!
Als je een verzamelaar bent (of geweest) van de Pokemon kaarten of een echte Disney verzamelaar bent dan is Disney Lorcana zeker iets voor jou. Disney Lorcana is een meeslepend ruilkaartspel. Gebruik magische inkten en de kracht van Lorcana om je team van Disney personages samen te stellen. Sommige personages zullen bekende vrienden zijn. Andere zullen fantastisch opnieuw worden uitgevonden.
1. Intro – Hoe te spelen
Dit spel is voor iedereen of je nu nieuw bent bij kaartruil spellen, een ervaren speler of enkel een verzamelaar. Je ontdekt een andere wereld van handelen, spelen en natuurlijk het belangrijkste: plezier!
In dit spel kruip je in de huid van een Illumineer (engels voor verlichter), met de kracht om magische inkt te gebruiken om glimpen van Disney personages op te roepen. Sommige van deze glinsteringen zullen verschijnen als bekende Disney vrienden (denk zo aan Mickey Mouse), terwijl andere nieuwe en fantastische vormen aannemen (zo heb je ook bijvoorbeeld Mickey Mouse als eigenzinnige tovenaar).
Samen met je team van glimmers, race je tegen andere Illumineers om kennis te verzamelen en de eerste speler die 20 kennis bereikt (ook wel 20 lore genoemd), wint!
Voor je het spel speelt willen we even uitleggen wat voor type spel Lorcana is. Je hebt misschien al wel eens eerder gehoord over ruilkaartspellen (denk zo alleen al aan de Pokemon kaarten). Misschien heb je deze zelf gespeeld, mensen deze zien spelen of heb je hiervan al displays in winkels opgemerkt. Er is veel informatie beschikbaar en dit kan ook overweldigend overkomen. Daarom hebben we de regels rond Disney Lorcana ingedeeld in verschillende korte delen zonder overbodige uitleg erbij. Indien je toch nog zou twijfelen bij het spelen kun je ook zo op deze pagina snel iets terug vinden. Laat je zeker ook niet ontmoedigen, het kan enkele spelletjes duren voordat je de regels leert, dit is volledig normaal. Neem alle tijd die je nodig hebt, oefening baart kunst!
Het eerste dat je zeker moet begrijpen over ruilkaartspellen is dat elke speler zijn eigen kaartspel maakt voor het spel begint (zie zometeen punt 2), met behulp van de kaarten in zijn/haar verzameling. Je kunt elke keer hetzelfde kaartspel spelen of er wijzigingen in aanbrengen. Dit is één van de leukste aspecten van ruilkaartspellen: je bepaalt zelf met welke karaterglimmers je speelt, welke strategieën je wilt gebruiken en hoe je het spel wilt spelen. En als je eenmaal de basisregels hebt geleerd, staat al het andere dat je moet weten op de kaarten en de kaarten mogen de regels overtreden! Voor je eerste games hoef je je nog geen zorgen te maken over het bouwen van je spel. Er zijn verschillende starterspakketten (ook wel starter deck genoemd, zie volgende foto) waaruit je kunt kiezen, die vooraf zijn gebouwd dat wanneer je ze uit de verpakking haalt direct leuk zijn om te gebruiken. Elke speler heeft een kaartspel nodig.
Nu we dit weten, laten we Lorcana spelen door de spelregels en werking door te nemen!

Voorbeeld van starterspack (ook wel starter deck genoemd).
2. Een spel opzetten
Elke speler heeft zijn/haar eigen kaartspel van 60 kaarten nodig om mee te spelen. Om het spel te beginnen schudden de spelers hun stapels en leggen ze opzij. Ze trekken dan 7 kaarten. Je kunt en mag dus naar je eigen kaarten kijken maar niet naar die van de tegenstander. Elke speler heeft ook een manier nodig om zijn kennis bij te houden. Je kunt de Lore Tracker (zie foto hieronder) van de start decks gebruiken of elke andere methode die je wilt, zolang deze maar duidelijk zichtbaar is voor alle spelers. Plaats enkele schadetellers (zie 2de foto hieronder) in de buurt, zodat je ze makkelijk kan bereiken. Bepaal ten slotte willekeurig wie als eerste gaat. Kom je er niet uit wie als eerste start dan kun je bijvoorbeeld kop of munt doen of schaar, steen, papier. Dit allemaal gedaan? Dan zijn we klaar om het spel te spelen!

Foto van de verschillende soorten Lore Trackers

Voorbeeld foto van schade tellers (ook wel damage counters genoemd)
3. Kaarten draaien
Je kaart opzij draaien is een eenvoudige manier om te laten zien dat je de kaart voor de beurt gebruikt hebt. De meeste kaarten kunnen slechts één keer per beurt voor een effect gebruikt worden. In Lorcana draai je de kaart opzij (horizontaal) om aan te geven dat deze gebruikt is. Dit noemen we het uitoefenen van de kaart (ook wel Exerted genoemd). Een uitgeoefende kaart kan pas opnieuw gebruikt worden nadat deze weer rechtop is gezet (verticaal), wat het klaarleggen van de kaarten genoemd wordt (ook wel ready genoemd). Aan het begin van elke beurt leg je al je kaarten klaar, zodat je ze later opnieuw kunt uitoefenen.
4. Inkten en speelkaarten
Magische inkt is de kracht van Lorcana en is wat je gebruikt om je kaarten in het spel te brengen. Veel kaarten kunnen als magische inkt gebruikt worden. Deze kaarten hebben een gouden werveling rond het getal linksboven op de kaart. Kaarten die deze gouden werveling niet hebben, kunnen niet als magische inkt gebruikt worden. Om een kaart te gebruiken is inkt nodig, neem hem uit je hand en laat hem aan je tegenstander zien. Leg het vervolgens voor de rest van het spel omgedraaid voor je neer. Je hebt nu 1 inkt in je inktpot!
Het maakt niet uit wat er op de voorkant van de kaart stond: als de kaart eenmaal in je inktpot zit telt deze als 1 inkt.
Als je een kaart eenmaal in je inktpot gestoken hebt, krijg je deze de rest van het spel niet meer terug. Dat getal linksboven op elke kaart geeft aan hoeveel inkt je moet gebruiken om die kaart te spelen.
Dit is waar je inkt binnenkomt. Eén keer per beurt kun je nog 1 kaart toevoegen aan je inktpot waardoor je kracht toeneemt doordat je steeds duurdere kaarten (kaarten met een hoger getal) kunt spelen.
Nu je weet hoe je je kaarten als inkt moet gebruiken, gaan we het hebben over de verschillende kaarten die je kunt spelen.
Ze zijn er in drie varianten: Personages, items en acties. Personages zijn het gemakkelijkst te herkennen omdat dit de enige kaarten zijn met in het midden van de kaart nummers aan de rechterkant. We komen hier later nog op terug.
Personagekaarten zijn de belangrijkste manier om kennis te verwerven, dus je zult er veel van in je stapel willen hebben.
Wanneer je een personage speelt, plaats je de kaart op de tafel boven je inktpot. Hoe personages werken bespreken we later, maar het is wel al handig om te weten dat personages niets kunnen doen in de beurt dat ze worden gespeeld. Je moet wachten tot je volgende beurt om ze te gebruiken. Het kan handig zijn om nieuwe personages die je speelt iets dichter bij je inktpot te plaatsen dan je andere karakters zodat je dat onthoudt.
Kaarten met items zijn ook gemakkelijk te herkennen, omdat deze een gouden kader rond de afbeelding hebben. Zodra je een itemkaart uitspeelt blijft deze op tafel liggen en levert het je een soort bonus of voordeel op. In tegenstelling tot personages kun je voorwerpen gebruiken in dezelfde beurt waarin je ze speelde.
Dan blijven er nog de actie kaarten over. Dit zijn kaarten van het type ‘One and done’. Als je een actiekaart speelt, doe je wat er op de kaart staat en leg je deze vervolgens op je aflegstapel.

De drie soorten kaarten: Personages, acties en items.
5. Jouw beurt
Je begint je beurt altijd op dezelfde manier: leg eerst al je kaarten klaar op tafel, dat betekend dat je ze rechtop moet zetten (verticaal). Ten tweede, stel voorwaarden voor de beurt. Als je tijdens je laatste beurt personages hebt gespeeld, verplaatst ze dan naar boven zodat ze bij je items en andere personages staan. Je kunt ze deze beurt gebruiken. Controleer ook of er effecten optreden aan het begin van je beurt. Tot slot ten derde: trek de bovenste kaart van je stapel en voeg deze toe aan je hand. De speler die de allereerste beurt van het spel neemt, slaat deze stap over. Het is een manier om het kleine voordeel dat ze krijgen door als eerste te gaan goed te maken. Daarna heb je een aantal opties, die later allemaal in meer detail zullen besproken worden.
Je kunt tijdens je beurt:
– Kaarten uit je hand spelen.
– Stop een kaart in je inktpot.
– Zoektocht met je personages.
– Daag tegenstanders uit.
– Gebruik de mogelijkheden van de kaarten die je in het spel hebt.
Als je tijdens je beurt alles hebt gedaan wat je wilt doen, laat je dit aan je tegenstander weten zodat hij/zij aan zijn/haar beurt kan beginnen.
6. Personages
Kaarten met personages vertegenwoordigen de glimpen van Disney personages die je zullen helpen in je race om 20 overlevingen. Als je een personage in het spel zet, kan het die beurt niets doen. In je volgende beurt heb je een paar opties over wat je ermee kunt doen. De eerste optie heet questen en dat is tegelijk ook de beste manier om kennis te vergaren. Om met één van je personages te questen, oefen je ze uit. Je krijgt dan een kennis die gelijk is aan het aantal kennis symbolen op de kaart. Je kunt beurt na beurt met je personage op zoek gaan en hun kennis aan je totaal toevoegen. De eerste speler die 20 Lore bereikt, wint!
Je tegenstander racet ook richting de overwinning, dus op een gegeven moment moet je hem/haar misschien vertragen. Om dit te doen moet je je personages op een andere manier gebruiken. Uitdagen is iets dat een personage kan doen in plaats van zoeken. Personages dagen altijd andere personages uit, niet een speler. Om uit te dagen oefen je je karakter uit en kies je een personage van de tegenstander dat ook wordt uitgedaagd om uit te dagen. Ready personages (zie betekenis bij punt 3 als je ‘Ready’ vergeten bent) zijn ‘veilig’ en kunnen niet worden uitgedaagd. Vervolgens zullen de twee personages elkaar schade toebrengen die gelijk is aan hun kracht (zie foto hieronder waar je kracht vind op de kaart). Plaats schadetellers op beide personages om de schade die ze hebben opgelopen te laten zien (zie punt 2 en bijgevoegde foto van schadetellers). Deze schade gebeurd tegelijkertijd.
Voorbeeld: Aurora haar kaart richt 2 schade aan en Maleficent richt 1 schade aan. Naast het icoon kracht is er nog een ander icoon, namelijk wilskracht (zie foto hieronder). Wanneer de hoeveelheid schade aan het personage even groot is als zijn wilskracht, wordt het personage verbannen en gaat de kaart naar de aflegstapel van de speler. Als de wilskracht van Aurora 2 is en bij Maleficent 1 betekend dit dat de kaart van Maleficent naar de aflegstapel van de speler gaat, dag Maleficent!
Maar wat gebeurd er dan met de kaart waar Aurora opstaat? De schade die ze tijdens de uitdaging heeft opgelopen was niet groot genoeg om haar te verbannen, dus blijft ze in het spel. De schade blijft echter bij haar. Als ze nog meer schade neemt wordt ze ook verbannen.
Het is belangrijk om te onthouden dat je niet met je personage hoeft te zoeken of uit te dagen als je dat niet wilt. Je kunt ze gewoon klaar laten liggen, zodat ze niet worden uitgedaagd tijdens de beurt van je tegenstander.

In het midden van de kaart zie je twee getallen. Linkse cirkel is het getal dat kracht toont. Het rechtse schild geeft het getal van wilskracht weer.
7. Vaardigheden
Een ander ding dat je tijdens je beurt kunt doen, is de mogelijkheden gebruiken van de kaarten die je in het spel hebt. Vaardigheden vertellen je hoe je kaarten de regels kunnen overtreden (zie foto onderaan), dus dit is één van de redenen waarom TCG’s zo leuk zijn om te spelen!
Je ziet ze zowel op de kaarten van de personages als de items. In dit voorbeeld nemen we bijvoorbeeld deze kaart:
Het is een item, dus een item kaart. Dus je weet nu dat je het speelt door 2 kaarten in je inktpot te plaatsen (linksboven de kaart zie je hoeveel inkt deze kaart is) en dat het voor je in het spel blijft. Maar wat dan? De kaart die we in het voorbeeld gebruiken ‘Beasts Mirror’, heeft een vaardigheid genaamd ‘Show me’ die luidt: “Als je geen kaarten in je hand hebt, trek dan een kaart.”
De kosten voor het gebruik van deze mogelijkheid staan hier, direct achter de naam ‘Show Me’. De kosten van Show Me hebben het inspanningssymbool en het symbool met 3 inkten. Dat betekend dat elke keer je deze vaardigheid wilt gebruiken, je Beast’s Mirror en 3 van de kaarten in je inktpot moet gebruiken. En omdat deze vaardigheid een item is, kun je deze gebruiken in dezelfde beurt waarin je een ander item speelt!
Let op: Houd er rekening mee dat personages alles kunnen doen in de beurt waarin je ze speelt, dus je kunt hun vaardigheden pas in je volgende beurt gebruiken.
Aan sommige vaardigheden zijn kosten verbonden, naast het uitoefenen of betalen van inkt. Dergelijke kosten worden op de kaarten uitgelegd, zodat je altijd weet wat je moet doen om de mogelijkheid te gebruiken.
8. Samenvatting
Dus nu je de basis mee hebt, laten we even alles samenvoegen. Als jij aan de beurt bent, begin je met “Ready, set, draw!”.
Daarna kun je elk van deze handelingen uitvoeren in elke gewenste volgorde:
– Kaarten in het spel leggen
– Plaats een kaart met de beeldzijde naar beneden in je inktpot.
– Quest met je personages om kennis te vergaren.
– Daag tegenstanders uit om je tegenstanders te vertragen.
– Gebruik de vaardigheden van de kaarten die je in het spel hebt.
Als je alles hebt gedaan wat je wilde doen, zeg je tegen de volgende speler dat hij/zij aan de beurt is. Blijf spelen tot dat één van jullie 20 Lore bereikt en het spel wint!
Je hebt nu de basisinformatie die je nodig hebt om je eerste spelletjes Lorcana te spelen! Als je vragen hebt over dit spel kun je zelf ook altijd in het engels contact opnemen met het team van Disney Lorcana op één van hun social media kanalen of je kunt ons ook altijd contacteren via het contactformulier en dan proberen we jou te helpen met je vraag of leggen we de vraag zelf voor bij Disney Lorcana voor je.
We wensen je veel speelplezier en succes!