Disney fans die Twitter gebruiken hebben deze week misschien wel gemerkt dat er een bepaalde video de ronde deed dat Disney scenes kopieerde naar andere films. Het klopt inderdaad dat dit in het verleden af en toe gebeurde, dit had echter helemaal niks te maken met dat ze te lui waren, of dat plots de animatiefilms minder goed waren. In het verleden werd dit ook al eens gedeeld, en dit is zeker geen ‘nieuwe’ ontdekking. Doordat mensen dit nu pas weer zien en massaal delen wilt toch zeggen dat het eigenlijk totaal niet opvalt dat bepaalde scenes uit films in andere films herbruikt werden.

In dit artikel gaan we er even dieper op in waarom de Disney animatie studio’s dit in het verleden wel eens deden. Even ter info.. Ook andere animatiestudio’s deden dit in het verleden wel eens.

Laten we beginnen met het betreffende filmpje dat Twitter rondgaat…

https://twitter.com/fred035schultz/status/1358178430722965513

Nadat dit filmpje gepost werd op 6 februari werd er massaal op gereageerd en geretweet. Nochtans is dit echt geen nieuw nieuws, op YouTube zijn er genoeg filmpjes te vinden die dit in detail laten zien, zoals bijvoorbeeld onderstaande video..

Als Disney dit dan niet deed uit luiheid of om zich het makkelijk te maken, waarom deden ze dit dan wel?
Disney heeft ook mindere tijden gekend. Wie de geschiedenis van Walt Disney een beetje weet, weet dat Walt Disney letterlijk vanaf nul zonder geld begonnen is, en pas sinds zijn eerste animatiefilms als Sneeuwwitje en Pinokkio successen begon te boeken. Echter jaren later rond de periode van The Jungle Book in 1967 tot en met de periode van de Speurneuzen in 1986 hadden de Disney animatie studios het een pak moeilijker. Het is pas rond de jaren 90 met de komst van De Kleine Zeemeermin, Belle en het Beest, de Leeuwenkoning en Aladdin dat Disney echt weer een groot succes werd in de filmindustrie. In die tijd was er ook nog geen Pixar, en over een overname van Marvel en Star Wars en andere projecten was er destijds ook nog totaal geen sprake.

Net voor de animatiefilm van The Jungle Book uitkwam overleed Walt Disney, vanaf die periode ging het even weer bergaf voor de Walt Disney Company. De films die erna uitkwamen tot en met aan De Speurneuzen boekte ook aanzienlijk minder succes en inkomsten, al zorgde vanaf de Speurneuzen dat er terug wat succes kwam, al kwam het financiële succes van The Walt Disney Company pas weer te boven in 1989 wanneer De Kleine Zeemeermin uitgebracht werd.

We zien daarom in deze periode dat scenes herbruikt werden. Dit had helemaal niks te maken met luiheid, maar juist door geld en tijd uit te sparen in deze moeilijke periode. Dit ging daarom ook zo bijna door tot de film De Speurneuzen uit 1986. Deze bracht terug wat winst op, waarmee ze dit vol op investeerde in de Kleine Zeemeermin (1989) waar men vanaf die tijd tot en met de periode van Tarzan in 1999 weer pareltjes wisten uit te brengen. De jaren 90 is dan ook wel de golden age van de Disney animatie films met namen als Aladdin, Belle en het Beest, de Kleine Zeemeermin, Pocahontas, De Klokkenluider van de Notre Dame en Mulan. 

Vermits destijds Disney handgetekende animatiefilms maakte, is wat ze hier deden keyframes hergebruiken door ze over te trekken op acetaatvel zodat ze de beweging niet opnieuw moeten animeren. Een serieuze kostenbesparing op tijd en budget.

Dat veel mensen dit niet gemerkt hebben is ook normaal, het is enkel in bepaalde films waar kort een scene wordt herbruikt in bewegingen. Als je alle animatiefilms van Disney bij elkaar neemt (en dat zijn er een hoop) heb je massaal veel kijkuren, terwijl er slechts maar een paar minuten hierin staan die ‘herbruikt’ zijn.

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Je kunt inhoud van deze website niet kopiëren.
Je kunt de link van deze pagina kopiëren en delen met je vrienden of delen via social media.