Intussen is het bijna al zo’n twintig jaar geleden dat de allereerste film uitkwam van de Pirates of the Carribean serie, Curse of the Black Pearl. Bij het maken van de film had men totaal niet verwacht dat deze zo’n groot succes zou worden. Het was niet alleen een financiëel succes, maar het zorgde er ook voor dat het grote publiek en critici meer wilden. Het resultaat was één van de meest gewaardeerde trilogieën op het witte doek, met Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest uit 2006 en Pirates of the Caribbean: At World’s End uit 2007 die iedereen verder in de ban van deze filmreeks wist te zetten.

Ondanks men eerst verwachtte dat het bij deze trilogie zou blijven, deed Disney toch een poging om het Pirates- momentum gaande te houden. Hierdoor verscheen Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides  in 2011 in de bioscoop, gevolgd door Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales uit 2017 . Net als hun voorgangers was het binnenhalen van contant geld ook geen probleem, maar de publieke opinie nam al snel een duikvlucht. De algemene consensus was dat de franchise zijn glans had verloren en dat de gouden jaren er ver achter lagen. Ondanks de kritiek op de laatste twee films hoopt Disney toch opnieuw leven te kunnen inblazen door een reboot te maken voor een voorlopig nog naamloze Pirates of the Caribbean 6 film.

Gezien de steeds complexere aard van de  juridische gevechten van Captain Jack Sparrow-acteur Johnny Depp en de algemene vermoeidheid rond de naam Pirates of the Caribbean , moet Disney heel voorzichtig zijn in hoe het verder gaat met het volgende avontuur. Hier zijn enkele fouten die vooral bij Pirates of the Caribbean 6 moet worden vermeden.

Een goed en sterk verhaal
Pirates of the Caribbean dat eigenlijk deels gebaseerd is op de Disneyland attractie uit de jaren 60, heeft een ongelooflijk rijke en gelaagde kennis ontwikkeld in de vijf films die zijn uitgebracht. Er zijn politieke intriges, goede en slechte bovennatuurlijke entiteiten, verhitte rivaliteit, familiezaken en nog veel meer. In feite is er zoveel om mee om te gaan dat je je zou kunnen voorstellen dat het onmogelijk zou zijn om al deze elementen in één enkele film te stoppen. Hoewel het meerdere keren is gedaan, met groot succes zelfs, maar het vermogen van de filmreeks om alles in een samenhangend verhaal te passen, is onlangs aan het afnemen. 

Een groot nadeel voor zowel ‘On Stranger Tides’ als ‘Dead Men Tell No Tales’ was dat ze te ingewikkeld waren voor hun eigen bestwil. Ze konden niet alle lopende discussies bijhouden, ze bleven karakters introduceren, brachten elementen binnen die de plot niet zinvol bevorderden en het verhaal sleepte niet genoeg mensen mee in de film. Het resultaat was een aantal Pirates avonturen die onnodig complex waren en niet de moeite waard waren om in te investeren. Zoals je zou verwachten, joeg dit zowel het publiek als de critici weg. 

Daarom zou Pirates of the Caribbean 6 een ‘less is more’ benadering moeten kiezen, een sterk verhaal zonder overbodige details, de tijd nemen om verhaalbeats en personages te ontwikkelen en ze versterken in de ogen van de kijker. In wezen is groter niet altijd beter.

Humor en komische elementen zijn even belangrijk
De Pirates of the Caribbean filmreeks is in wezen een serie van actie en avontuur. Toen de franchise begon, werden kijkers verkocht met de beloften van spannende zwaardgevechten, zeeslagen met kanonskogels en de verkenning van een gloednieuwe filmische wereld. Vanaf het begin, grotendeels dankzij Johnny Depp’s maffe optreden als Captain Jack Sparrow, vonden komische elementen hun weg naar binnen. Oneliners, lachwekkende momenten en meer voegden wat lichtzinnigheid toe aan anders ernstige situaties. 

In de latere films wilde men hier dan weer overdreven ver in gaan. Dit wil niet zeggen dat er geen grappen kunnen zijn in Pirates of the Caribbean 6 , maar ze kunnen niet elke scène domineren. De eerste drie films werkten zo goed omdat ze in dit opzicht een gelukkig medium vonden om het publiek te laten weten wanneer het gepast was om te lachen of dingen serieus te nemen. De nieuwste afleveringen hebben deze balans uit het raam gegooid, waardoor fans alle Jack Sparrow-shenanigans krijgen die ze wensen, terwijl ze tegelijkertijd het gewicht verminderen van wat er om hem heen gebeurt. Het wordt vermoeiend en maakt zelfs wat grinnikwaardige scènes zouden moeten zijn, totale eye-rollers. Het is dus sowieso belangrijk dat ze in de 6de film hier terug een mooi evenwicht in vinden.

De juiste personages op de juiste plaats
Deze films zouden natuurlijk niets zijn dankzij de sterke personages. Dan hebben we het niet alleen over Jack Sparrow dat door Johnny Depp gespeelt wordt, maar ook Will Turner die door Orlando Bloom gespeelt wordt en Elizabeth Swann door Keira Knightlev hebben mee geholpen in deze films om de filmfranchise te laten uitgroeien tot wat het nu is. Zij en vele anderen speelden een cruciale rol in het verhaal en kregen onderweg veel achtergrondverhaal en logische vooruitgang om ze zo gedenkwaardig te maken. In de afgelopen jaren heeft Disney niet alleen deze personages uit het oog verloren wat de oude garde zo vereerd maakte, maar het heeft nieuwe personages van de franchise niet de moeite waard gemaakt om te onthouden of te laten opvallen.

De twee nieuwste Pirates films hebben fans kennis laten maken met een hele reeks nieuwe gezichten, variërend van Penelope Cruz’s Angelica tot Brenton Thwaites ‘Henry Turner. De acteurs achter hen leverden voor het grootste deel goed werk, maar ze werden uiteindelijk op de één of andere manier verspild. Sommige verdwijnen gewoon spoorloos, waardoor hun relevantie in het begin in twijfel wordt getrokken, of ontbreekt de diepte die bioscoopbezoekers nodig hebben om met hen in contact te komen. Als het ensemble saai is en de plot is flauw, waarom zou je dan een kaartje kopen?

Onze raad is dus ook dat men sterke personages neerzet voor de zesde film waar wij als fans in geboeid geraken, er met meeleven en we ze ook onthouden. Ze moeten elk klein detail van wie ze allemaal zijn, hun doelen, persoonlijkheden, achtergronden, enz. gladstrijken en eraan vasthouden. 

Hoe of wat we mogen verwachten van een 6de film is tot op de dag totaal nog niet duidelijk. Naast bovenstaande meningen die we net gaven, moet bovenal Pirates of the Caribbean 6 een manier vinden om mensen enthousiast te maken voor de film. Zet de lat hoger met een grote reclamecampagne, breng een paar populaire sterren naar voren en bedenk een verhaal dat je absoluut gezien moet hebben, alles om de fouten van weleer recht te zetten.

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt inhoud van deze website niet kopiëren.
Je kunt de link van deze pagina kopiëren en delen met je vrienden of delen via social media.