Het Disneyland Park in Disneyland Parijs is verdeeld in vijf verschillende themalanden. Main Street USA, Frontierland, Adventureland, Fantasyland en Discoveryland. Elk land heeft zijn eigen thema en verhaal met unieke attracties.
1. Main Street U.S.A.
In de meeste themaparken van Disney begint het park steeds met Main Street U.S.A.
Disneyland Parijs was het 3de Disney Themapark dat een eigen Main Street U.S.A themagebied kreeg. Tegenover de Amerikaanse parken heeft het thema in Disneyland Parijs toch een iets andere stijl. Het decor is moderner, ergens tussen de eeuwwisseling en de jaren 1920 en de nadruk op de honkbalcultuur en de opkomst van de auto.
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Main Street U.S.A. in Disneyland Parijs volledig in het teken zou staan van de jaren 1920 in plaats van de laat victoriaanse tijd. Vermits de jaren 1920 meer in verbinding stonden met gangers en die toestanden en associatie met gangsters niet gezinsvriendelijk genoeg werd geacht, werd dat idee toch maar geschrapt. Normaal zouden hierdoor door Main Street U.S.A. ook oude trams gereden hebben die volledig in de periode van 1920 zouden staan, maar doordat men zich dan toch meer ging baseren op de laat victoriaanse tijd besloot men maar om met paarden te werken die een tram voortrekken en victoriaanse voertuigen.
Ook uniek aan de Main Street U.S.A. in Disneyland Parijs is de twee overdekte arcades, links en rechts van Main Street U.S.A. Doordat het regelmatig slecht weer is in het gebied waar Disneyland Parijs ligt zoals koude en/of regen besloten de Disney Imagineers de ‘Discovery Arcade’ en ‘Liberty Arcade’ te maken. Beide arcades geven toegang tot alle winkels van Main Street U.S.A.
Daarnaast bieden ze ook een snelle weg richting Frontierland en Discoveryland. Naast dat ze beschutting geven tegen het slechte weer zijn het ook handige doorgangen wanneer het druk is in de hoofdstraat van Main Street U.S.A. bijvoorbeeld wanneer er een parade bezig is of tijdens het vuurwerk.
2. Frontierland
Frontierland is misschien wel één van de meest interessantste themalanden dat Disneyland Parijs te bieden heeft. Het is niet enkel een themaland dat precies wat weg heeft van het Wilde Westen, het is een themaland met een groot verhaallijn waar verschillende attracties en gebieden een link en verhaal met elkaar hebben.
Het achtergrondverhaal van Frontierland gaat over de stad Thunder Mesa, gesticht door Henry Ravenswood om de mijnbouw van Big Thunder Mountain te ondersteunen. Attracties als Phantom Manor en Big Thunder Mountain hebben daarom in dit themaland een grote rol.
Big Thunder Mountain is omringd door een meer waar twee iconische rivierboten rond varen, namelijk de Molly Brown en de Mark Twain.
3. Adventureland
Adventureland is zoals de naam het al zegt echt iets voor de avonturiers onder ons. Het themaland is vooral gebaseerd op Indiase en Midden-Oosterse invloeden, dit gemengd in combinatie met een jungle en piratenstijl. Wat dit themaland ook uniek maakt is dat het zelf ook nog eens beschikt over 4 verschillende themadelen.
De eerste, bekend als Adventureland Bazaar , is een recreatie van een oosterse stad uit de 1001 Arabian Nights, vermoedelijk Agrabah uit de Disney-film Aladdin uit 1992 ( Imaginairs ontwierpen de ingang van dit Adventureland terwijl de film nog in productie was). In 1993 werd in dit gebied de attractie Le Passage Enchanté d’Aladdin geopend.
Het tweede deel van Adventureland heeft een meer Afrikaanse uitstraling en bestaat voornamelijk uit winkels en restaurants (zoals het Hakuna Matata Restaurant). Dit deel heeft ook enkele paden die leiden richting Frontierland.
Het derde themagebied vertegenwoordigt Aziatische mysterieuze jungles. Het is een thema voor ontdekkingsreizigers en bevat de rit Indiana Jones et le Temple du Péril , die in 1993 uniek was in een Disney-park met zijn eerste inversie. Dit themagebied ligt meer verborgen achteraan in adventureland en durft wel eens vergeten te worden.
Het vierde themagebied dat tevens ook de grootste oppervlakte heeft in adventureland is een Caribisch gebied. Het bevat de rit Pirates of the Caribbean en Adventure Isle , een Tom Sawyer Island – achtige doorloopplek, met enkele attracties zoals Swiss Family Treehouse en natuurlijk niet te vergeten het iconische schip van Kapitein Haak!
De bouw in adventureland in Disneyland Parijs leverde wat bouwproblemen op, voornamelijk door het ongeschikte klimaat in Frankrijk. Het kweken van exotische oerwouden op een plek waar de winters streng kunnen zijn, was een zware taak. Dit is ook de reden waarom er geen Jungle Cruise attractie is, aangezien de meeste animatronics-dieren aan dit weer zouden zijn blootgesteld.
4. Fantasyland
Disneyland Parijs was het 4de Disney themapark dat een Fantasyland kreeg. Het themaland is gebaseerd op een sprookjesachtig dorp, waar vooral de Europese sprookjes een verhaal zouden krijgen. Denk zo aan Alice in Wonderland, Pinokkio, Sneeuwwitje en Peter Pan.
Een unieke attractie voor het park was ‘Les Pirouettes du Vieux Moulin’ – een reuzenrad gebaseerd op de Silly Symphony korte film The Old Mill . Het concept werd oorspronkelijk geprojecteerd voor Disneyland in 1954, maar werd weggegooid, om pas meer dan 35 jaar later te worden heroverwogen en gebouwd in het park van Parijs. Deze attractie ging echter niet lang mee, door de zeer beperkte en lage capaciteit werd deze enkele jaren erna al gesloten. Nochtans staat deze attractie er nog steeds, nu dan wel als een plek waar je snacks en drankjes kunt kopen.
5. Discoveryland
Discoveryland is Disneyland Parijs zijn versie van Tomorrowland zoals het themaland in de Amerikaanse Disney Parken heet, gerealiseerd met een heel ander concept. De Europese cultuur werd duidelijk gebruikt in het park en Discoveryland gebruikt de ideeën van beroemde Europese visionairs en ontdekkingsreizigers zoals Leonardo da Vinci of HG Wells, waarbij Jules Verne het meest prominent aanwezig was.
Architectonisch ontwerpen met Jules Verne’s visie op de toekomst als inspiratie, is het land heel anders ingedeeld dan zijn voorgangers. Veel Tomorrowland-klassiekers zijn te zien in Discoveryland, zoals Autopia en Orbitron , sommige op een gewijzigde manier, maar Space Mountain is het meest veranderd. Het thema is Steampunk/Clockpunk, met elementen van Raygun Gothic.
De laatste jaren verloor Discoveryland wel wat de richting van het thema in de beginjaren. Zo kwam er een Buzzlightyear Laser Blast attractie in het themaland, gebaseerd op de space ranger Buzz Lightyear uit Pixar film Toy Story en ook Space Mountain werd omgebouwd in een Star Wars thema.