Het coronavirus woedt vol op rondom eens en dit over heel de wereld. Echter is er stilletjes aan licht aan het einde van de tunnel aan het komen nu wereldwijd men begonnen is met het vaccineren van de bevolking. Ondanks dit nog wel enkele maanden tijd zal nodig hebben om zo steeds weer wat meer naar het ‘oude’ normaal te kunnen gaan kunnen we toch al stilletjes aan weer dromen over onze bezoekjes aan de Disney Parken.

Momenteel zijn wereldwijd de helft van de Disney themaparken namelijk gesloten. Als we gaan kijken bij de Disney Parken waar The Walt Disney Company volledig eigenaar van is, is dit zelfs enkel Walt Disney World in Florida dat open is.  Disneyland Californië is intussen zelfs al meer als 10 maanden gesloten sinds deze tijdens de start van de corona pandemie zijn deuren moest sluiten. Dit is tevens het enigste Disney themapark dat sinds de pandemie niet meer opnieuw zijn deuren geopend heeft. Tot slot het derde Disney themapark dat volledig in handen is van The Walt Disney Company is ons eigen Europese trots, Disneyland Parijs. Hoewel deze sinds de zomer tot eind oktober opnieuw operationeel is, moest het sinds eind oktober toch opnieuw zijn deuren sluiten wegens de hoge oplopende aantallen coronagevallen in Europa. Het plan was eerst om nog rond de kerstperiode te kunnen heropenen omdat men rond deze periode vaak nog wel wat geld kan verdienen, maar ook dit plan ging van de ban en 13 februari werd toen naar voren geschoven. Intussen is vanwege de slechte toestand in Europa deze datum opnieuw verzet naar inmiddels heropening op 2 april 2021.

In ‘normale’ tijden zijn de Disney themaparken nochtans een grote bron van inkomsten voor The Walt Disney Company. Disneyland Parijs in Frankrijk, Walt Disney World in Florida en het Disneyland Resort in Californië zijn volledig in handen van The Walt Disney Company. Hong Kong Disneyland en Shanghai Disneyland wordt ook deels bezit door The Walt Disney Company maar met een minderheid. In het Tokyo Disneyland Resort heeft het zelfs helemaal geen eigendom, maar het int wel royalty’s en licentiekosten en speelt een rol bij het ontwerpen van nieuwe attracties.

Alleen Tokyo Disneyland Resort, Disney World in Florida en Shanghai Disneyland zijn na de herstart vorig jaar open gebleven. Hong Kong Disneyland is in 2020 intussen al voor de derde keer gesloten en de tourniquets zijn nog steeds gesloten sinds de definitieve sluiting op 2 december. Het wacht tot de gezondheidsautoriteiten het groen licht geven om weer op gang te komen. Disneyland in Californië vertoont op korte termijn ook nog steeds geen tekenen van een heropening, dit terwijl daar de deuren al meer als 10 maanden gesloten zijn. Vorige week kondigde men daar zelfs aan dat het  zijn jaarlijkse pasprogramma zou beëindigen en actieve pashouders zou terugbetalen.

De ups en downs van de operaties maken het moeilijk om een ​​reis naar een Disney themapark te plannen, maar het is niet zo dat de reismarkt in het algemeen zo bevorderlijk is, nu COVID-19-gevallen wereldwijd toenemen. Pretparken vertrouwen grotendeels op binnenlandse en vooral lokale bezoekers om de registers te laten rinkelen.

Slechts de helft van de zes themaparkresorts van Disney is momenteel open, maar ook hier is het zeker niet zoals voorheen vermits ze met een beperkte dagelijkse capaciteit en een checklist met sociale afstands- en veiligheidsmaatregelen moeten werken. De themaparken van Disney zijn momenteel niet winstgevend, maar het plan is nu om minder geld te verliezen dan wanneer de attracties helemaal niet open zouden zijn.

Investeerders zullen niet reageren op de langere uitvaltijd in Disneyland Parijs, en dit is niet alleen omdat Disneyland Parijs zijn parken minder bezocht worden in normale tijden dan bijvoorbeeld Walt Disney World of het Disneyland Resort in Californië. Het enorme succes van Disney + drijft de aandelen naar recordhoogtes, zelfs als de streamingdienst momenteel nog maar slechts 7% van de inkomstenmix voor haar rekening neemt. De markt heeft er alle vertrouwen in dat de Disney themaparken zullen herstellen zodra de pandemie afneemt, en in de tussentijd blijven de echte Disneyfans dicht bij het House of Mouse door zich te abonneren op de premium streamingdienst. Het is een welkomgekome afleiding op meer dan één manier. En vergeet natuurlijk niet de fansites zoals wij die proberen jullie dagelijks nieuwtjes en weetjes rond Disney te brengen!

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt inhoud van deze website niet kopiëren.
Je kunt de link van deze pagina kopiëren en delen met je vrienden of delen via social media.