In februari 2020 nam Bob Chapek de rol van Disney CEO over van Bob Iger. Dat het voor Bob Chapek een moeilijke taak zou worden om Bob Iger op te volgen was sowieso al geen verrassing. Bob Iger zorgde voor een gouden tijdperk bij The Walt Disney Company.

Links Bob Iger, voormalig CEO van Disney, rechts Bob Chapek huidig CEO van Disney.

Bob Chapek kreeg al vrij snel de wind tegen zich heen van Disney fans wereldwijd. En dit niet omdat hij Bob Iger moest vervangen, maar voornamelijk vanwege zijn keuzes. Bob Iger was bijvoorbeeld iemand die creators en makers van films extra veel ruimte, vrijheid en tijd gaf en op zoveel mogelijk zaken te ontlasten om zo de beste kwaliteit eruit te krijgen. Bob Chapek doet hier juist tegenovergestelde richting. Met Bob Chapek nog maar net aan het roer begonnen Disney creators en makers van films al snel te klagen dat ze niet gelukkig waren met het nieuwe beleid onder hem. Bij de Pixar studio’s gaat het zelfs nog verder waar men zeer gedemotiveerd aan het geraken begint te worden om nog nieuwe films te maken. Op dit moment zouden ze zelfs met Bob Chapek nog liever terug afscheiden van Disney.

Ook met acteurs en actrices is hij al meerdere keren gebotst, waarvan het bekendste voorval afgelopen jaar was met Scarlett Johnson die Black Widow speelde in de Marvel films. Zij ging nog een stap verder en ging hiermee zelfs naar de rechtbank.

Duidelijk is ook dat Bob Chapek niet de visie volgt dat bijvoorbeeld Bob Iger en Walt Disney wel hadden. Elk bedrijf moet natuurlijk winst maken anders kan het niet meer bestaan maar bij Bob Chapek draait alles puur om winst bejaag, terwijl Bob Iger ook een zakenman was maar vooral plaats gaf als fantasieke en opwindende visionair.

Op Reddit was er onlangs een discussie door de Disney gemeenschap en kreeg het grip op de vermeende aandeelhouders die een krachtig standpunt innamen tegen de huidige CEO. Zie het volledige bericht van u/MughtyIrish hieronder:

Het lijkt er dus op dat aandeelhouders wel eens TEGEN een volgend termijn van Bob Chapek kunnen gaan stemmen. In het verleden gebeurde dit nog eens dat een CEO van Disney te kort doet aan de Disney community zo verwijderd kan worden.

U/Mightyirish, de maker van de post, legde de situatie verder uit en zei:

Als u een Disney-aandeelhouder bent, heeft u gisteren waarschijnlijk een e-mail ontvangen waarin u wordt gevraagd om te stemmen op de jaarvergadering. Bob Chapek is herkiesbaar in de raad van bestuur. Dit is de meest directe manier om Disney te laten weten of je niet tevreden bent met zijn leiderschap, in ieder geval meer dan klagen over Reddit of een online petitie ondertekenen. Het lijkt misschien onbeduidend en zal er waarschijnlijk niet in slagen hem rechtstreeks te verwijderen, maar bedenk dat Michael Eisner in 2004 43% van de stemmen verloor nadat Roy E. Disney een campagne leidde om hem te verdrijven ( https://www.nytimes.com /2004/03/03/business/media/disney-dissidents-rebuke-eisner-denying-him-43-of-vote.html ) en hij werd kort daarna verwijderd. We kunnen dit weer doen.

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt inhoud van deze website niet kopiëren.
Je kunt de link van deze pagina kopiëren en delen met je vrienden of delen via social media.